En Introduksjon Til Vårt Energi-System

Kroppen vår har et energisk system hvor prana(livsenergi) strømmer gjennom. Dette systemet består av 72.000 kanaler, kalt nadis, også kjent som meridianer(kinesisk). Møtepunktene til disse kanalene kaller vi for chakraer. Disse møtepunktene har formen av trekanter. Allikevel er chakra sanskrit for hjul eller sirkel. Selv om møtepunktene er formet som trekanter så ser de ut som sirkler, eller hjul. Dette er fordi de stråler, og stråling skjer alltid i form av sirkler. På samme måte som hvis du kaster en trekantet stein i vannet, vil bølgene komme i form av ekspanderende sirkler. 

Hele det yogiske systemet avhenger av hva du gjør med dine chakraer. Vi har 114 chakraer, hvorav 112 av dem ligger på i vår fysiske kropp, og to ligger på utsiden. Av de 112 chakraene er det fire man ikke trenger å tenke på. Dersom de resterende 108 åpner seg, vil resten åpne seg automatisk. Det er derfor 108 chakraer i kroppen som vi kan jobbe med for å nå vår ultimate natur. Grunnen til at det er 108 har med solsystemets oppbygging å gjøre.

Du kan lese mer om tallet 108 HER.

For å leve et vanlig og ordinært liv trenger du kun 21 chakraer. De resterende chakraene åpner opp for forskjellige nivåer og dimensjoner av persepsjon, ofte betraktet som magiske og mystiske. Disse 21 chakraene er også tilknyttet de sju hovedchakraene. På grunn av de tre dimensjonene av energi til Pingala, Ida og Sushumna,(nadis) er det sju sett, hver med tre chakraer som fungerer som en. Så hvis 21 chakraer fungerer fysisk, psykisk og emosjonelt, vil du være komplett- men på et energisk plan vil du være langt fra din ultimate natur. 

Kort fortalt om de sju hovedchakraene:

Rot Chakra (Sanskrit: Muladhara)

Muladhara betyr fundament. Det er plassert mellom anal og kjønnsorgan. Når energien din er dominant i muladhara er de viktigste tingene i livet ditt søvn og mat.

Sakral Chakra (Sanskrit: Swadhisthana)

Plassert rett over kjønnsorgan. Mennesker med dominant energi her søker lidenskap og nytelse. 

Solar Plexus (Sanskrit: Manipura)

Plassert rett ved navlen. Dominant energi her gjør mennesker produktive eller handlekraftige. Ofte businessmenn. 

Hjerte Chakra (Sanskrit: Anahata)

Plassert ved hjertet. Anahata er møtepunktet for de tre nederste chakraene som handler om overlevelse, og de tre øvre chakraene som handler om å slå seg fri. Symbolet er derfor to trekanter som møtes og skaper en stjerne. Hjerte chakraet dreier seg om kreativitet. De som er dominante her er ofte veldig kreative i det de gjør. 

Hals Chakra (Sanskrit: Vishuddhi)

Vishuddhi betyr filter og er plassert ved halsen. Mennesker som er dominante her blir ofte mektige og innflytelsesrike mennesker. Ikke nødvendigivis politisk mektige, men i den forstand at de kan sitte stille, og ting vil skje for dem. De kan manifestere livet forbi begrensninger av tid og rom. 

Tredje Øye (Sanskrit: Agna)

Plassert mellom øyenbrynene. Det kalles det tredje øye fordi det handler om å se klart- å se forbi illusjoner. Med åpent tredje øye finner man indre fred- fordi man innser at det ytre ikke trenger å påvirke det indre. Når energiene dine strømmer inn her er du intellektuelt opplyst, men du opplever ikke frigjøring enda. 

Krone Chakra (Sanskrit: Sahasrara)

Plassert på toppen av hodet, hvor babyer sin skalle er myk. Et åpent krone chakra betyr ekstase. Når energiene dine strømmer gjennom her vil du oppleve ekstase uten noen grunn. 

Veien fra rot chakra til det tredje øye er mange, men fra det tredje øye til krone chakra finnes ingen vei, eller spesiell metode. For å nå det siste steget sies det at man må hoppe i et endeløst hull. De refereres til “Falling Upward”. Å ta dette hoppet er det ultimate ‘leap of faith’, og nettopp derfor er det mange som blir hengende fast på det tredje øye. 

Når vi jobber med chakraene våre jobber vi med å skape vår egen indre atmosfære. For mennesker, sammenlignet med f.eks. et tre, er den indre atmosfæren mye viktigere enn den ytre. Dette er fordi vi beveger oss rundt i forskjellige ytre atmosfærer. Når man skaper en god indre atmosfære fungerer det litt som en kokong. Denne virker mye på samme måte som et fly eller en ubåt. Selv om du beveger deg i ytre, ekstreme atmosfærer, kan du være trygg og rolig i din egen kokong. 

Hatha Yoga er en disiplin som aktiverer hele systemet. Dessverre tror mennesker ofte at hatha yoga er en form for trening eller helse regime. Yoga fokuserer aldri på å kurere noe. Vi ser kun på hvordan det fysiske systemet kan bli fullkomment. Når det skjer vil det aktivere noe som leder til en helbredende prosess av seg selv. 

Legg igjen en kommentar