8) Samadhi

Samadhi er det åttende, og siste punktet i Ashtanga Yoga og betyr ‘frigjørelse’ eller ‘realisasjon’

Det er en grunn til at det heter realisering – det er fordi å nå Samadhi handler ikke om virkelighetsflukt og å flyte avgårde i en evig ekstase. Det handler om å realisere livet som er i oss i øyeblikket. Det store og hele bilde.

Yoga er en spirituell praksis som betyr at individuell bevissthet løses opp i helhet/enhet. Men hva betyr det?
Som mennesker kan vi ofte føle som om vi er separate, eller at våre liv er ufullkomne eller at vi mangler noe. Hvis vi bare hadde hatt råd til ny telefon, eller fått den nye jobben, en kjæreste eller mestret en ny asana- så ville livet vært komplett!

Uansett hva vi søker kan et hjelpsomt spørsmål være “Hvem er det som søker?”. Ofte når noen spør oss hvem vi er, svarer vi ut fra vår historie, jobb, interesser, oppnåelser eller andre roller. I disse historiene er det ofte noe vi ønsker å endre, oppnå, utvikle eller kvitte oss med. 
Hvis vi bryter ordet i to. ‘sama’ betyr ‘samme’ eller ‘likt’, og ‘dhi’ betyr ‘å se’. Samadhi oppfordrer oss til å gi slipp på disse historiene, søkingen og å ‘se likt’ – uten forstyrrelse fra sinnet, uten at vår opplevelse er bestemt av hva vi liker, ikke liker eller vaner, uten behov for å dømme eller knytte seg til noe spesielt aspekt.

Uten å knytte seg til glede eller en sensasjon av lykksalighet, Samadhi handler om å se livet og realiteten for akkurat hva det er, uten at våre tanker, følelser, preferanser, nytelser og smerter forstyrrer og styrer det.

Budskapet Samadhi leverer er at fullstendighet ikke kan bli funnet i fortid, fremtid eller i historiene vi bygger rundt livene våre – det kan kun bli funnet i nuet.

Legg igjen en kommentar